Açaí - superpotravina z Amazónie
Možno sa stalo, že si videl/a u nás v Street Good,
v obchode alebo na internete zvláštne napísané slovo Açaí / Açaí bowl (vyslovuje sa ah-sigh-EE = asai). Čo si predstaviť pod týmto názvom ovocia, kde
rastie, prečo patrí medzi superpotraviny a ďalšie zaujímavosti sa dozvieš ak budeš čítať ďalej!
Tento článok je prvý zo série článkov o superpotravinách, ktoré budeme uverejňovať minimálne raz za mesiac. Príjemné čítanie!
Čo je to AÇAÍ?
Açaí berry (alebo bobule acai) sú tmavofialové bobuľovité ovocie, veľké asi 2,5 centimetrov a ich kôstka zaberá až 80 % celého plodu. Zvyšok tvorí dužina a šupka. Aby boli jedlé, namáčajú sa kvôli zmäknutiu vonkajšej pevnej šupky, následne sa rozdrvia, čím vzniká tmavofialová pasta/prášok. Majú chuť, ktorá sa často popisuje ako spojenie černíc a čokolády.
Kde rastie?
Açaí rastie v dažďových pralesoch Strednej a Južnej Ameriky. Rastú na palmách Açaí, ktoré môžu dorásť až do výšky 18 metrov. Zber sa vykonáva ručne, miestni pracovníci, ktorí majú za úlohu zber bobúľ sú nútení sa dostať až do nebezpečných výšok, aby ich získali.
Čerstvé bobule açaí majú krátku trvanlivosť. Zber bobúľ musí byť mimoriadne rýchly proces, bobule sa prepravujú loďou a veľmi rýchlo sa kazia.
V akej forme je možné dostať açaí berry?
Ako už vieme, čerstvé acai bobule majú krátku trvanlivosť a keďže sa vyvážajú sú dostupné najmä v troch hlavných formách:
- mrazené pyré
- prášky
- šťavy
Šťava, ako to býva zvykom, obsahuje najvyšší obsah cukru a najmenej vlákniny, keďže celá dužina je odstránená. Ak je navyše šťava filtrovaná, výrazne sa redukuje množstvo antioxidantov. Prášok nám dodáva množstvo živín, vlákninu a tuk.
Prečo patrí açaí medzi superpotraviny?
Bobule Açaí majú unikátny výživový profil ovocia. Prečo?
- veľmi nízky obsahu cukru - v 100 g ovocia 2 g cukru
Najsilnejšie zdravotné výhody sú podľa štúdiu ukryté v rastlinných zlúčeninách - anokyánoch. Vďaka antokyánom dodávajú bobuliam açaí ich fialovú farbu a pôsobia v tele ako antioxidanty. Antokyány sa nachádzajú v modrých, čiernych a fialových potravinách (napríklad čierne fazule, čučoriedky, černice..).
Antioxidanty sú významné kvôli ich schopnosti neutralizácie škodlivých účinkov voľných radikálov v celom tele. Ak nie sú voľné radikály neutralizované antioxidantmi môžu poškodiť bunky a viesť k chorobám ako cukrovka alebo srdcové choroby
Pre zaujímavosť čučoriedky sú chválené za svoj obsah antioxidantov, vedeli ste však, že acai bobule ich obsahujú až 3 krát viac? Teraz už asi rozumieš prečo sa açaí bobule považujú za superpotravinu.
3 zaujímavosti o açaí berry
- Bobule açaí by sa bez ich krásnej šupky nepovažovali za superovocie. Podobne ako väčšina ovocia, šupka bobúľ açaí obsahuje vlákninu a rôzne živiny a väčšinu antioxidantov
- Açaí je drahšie než väčšina ovocia, pretože bobule musia byť lyofilizované alebo zamrazené do 24 hodín, aby sa zachoval ich nutričný profil. Sušenie mrazom zachováva dobrotu plodov Açaí, ktoré sa nachádzajú v šupke a dužine a nie v šťave
- Açaí pyré je súčasťou aj mäsových a rybích jedál - mnohí Brazílčania dodnes považujú všetky jedlá za neúplné bez pyré z bobúľ Açaí
Jedlo v podobe ovocnej misky s chutnou granolou má v našom jedálničku stále miesto, nezaťaží organizmus ale zároveň nasýti a dodá telu mnoho živín. Stoji za vyskúšanie?
Zdroje:
https://www.healthline.com/nutrition/benefits-of-acai-berries#TOC_TITLE_HDR_9
https://www.sambazon.com/pages/discover-acai
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7619452/
https://www.liquid-iv.com/articles/5-things-you-probably-didn-t-know-about-acai-berries
https://editorial.victoriahealth.com/facts-and-myths-about-acai-berry
https://www.sambazon.com/blogs/nutrition/what-is-acai-made-of